[Putopis] Amsterdam – Arendsnest

Posted on Updated on

arendsnest

Još jedna pivska birtija u Amsterdamu. Tako sam mislio kada bih prije puta po internetu tražio kamo se u Amsterdamu može dobro pivski provesti. Svaki put bi u tražilici iskočio i Arendsnest. Kada bih pričao sa pivskim znalcima, kako iz Hrvatske, tako i u Nizozemskoj, svi bi spominjali Arendsnest kao mjesto koje treba posjetiti. Stoga, pri zadnjem posjetu i jesam.

Arendsnest znači “orlovo gnijezdo visoko na stijeni ili stablu”, ako je za vjerovati Googleu. To je pivski bar, smješten dosta centralno u Amsterdamu, gledajući prema jednom od kanala. Nije pretjerano naglašeno označen, ali ako znate adresu, neće biti problema da ga nađete.

Kada uđete unutra, otkriti ćete još jedan tradicionalni nizozemski pivski bar. Stari drveni namještaj, pomalo kičast, pivske reklame i solidan popis točenih piva. Zanimljivost ovog mjesta je da toče samo nizozemska piva. Preko 30 tapova i 100 piva u boci. Ako nemate puno vremena, i želite iskusiti nizozemsko pivsko iskustvo, to je mjesto za vas. Osim toga, možete uzeti i neku hranu, vidio sam opet da imaju nekog sira i kobasica.

Usputna misao:
Kad si razmislim, kod nas zbilja fali da se može nešto takvo naručiti uz pivo. Kombinacija je zbilja jednostavna, a vrlo dobro ide uz piva punog okusa. Ne vjerujem da bi se baš tuklo sa okusima nekog stila. Pivske birtije u Hr –  UČITE OD DRUGIH. 😉

Konobar je bio više nego genijalan. Profinjeno odjeveni, bradati i brkati lik sa naočalama, koji zna, ZNA kakva piva ima na točionicima. Zna kakve su im karakteristike i zna što preporučiti gostima koji ga pitaju. Nažalost nismo imali puno vremena za neko dulje druženje uz šank pa smo sjeli odmah uz prozor.

Još jedna usputna misao:
Još jedna preporuka za domaće ugostitelje koji nude craft. Educirajte konobare, neka znaju što nude. Na ovom putovanju u Amsterdam sam ponovo bio fasciniran koliko su barmeni i konobari u craft mjestima educirani i profesionalni. To zbilja ima svoju veliku vrijednost za gosta, a gostu s kojim se tako dobro postupa nije žao ostaviti novce.
True story.

Nazad na temu.. Kada smo kod novaca, piva su im podosta skupa. Dobro, ovo je mjesto gdje se zapravo dolazi kušati pivo, pa postoje “veliko” od 2,5 dcl i “malo” od 1,5 dcl. Cijene velikoga su oko 5 eura, a maloga oko 3, što je za naše prilike dosta žestoka brojka.
arendsnest_taplist

Odabrali smo dva zanimljiva piva za ovaj put i degustirali. Arendsnest mi je isto zapravo bio samo usputna postaja, pa je stalo na tome.

walhalla_osiris

Walhalla – Osiris (farmhouse/saison)

Izgled: Jantarne boje, ponešto mutno. Ima ogromnu prljavo bijelu pjenu koja je iznimno postojana. Izgleda super u čaši.

Miris: Slad i toast sa ugodnim farmhouse fenolima. Malo jabuke i naranče, možda breskve. Ta breskva se ne osjeti kao teški miris od previše-karamele i estera, sasvim ugodno. Malo mentolasto.

Okus: Srednje tijelo, lagano gazirano. Kreće sladno sa voćnim okusima tipa kompot od kruške. Prema kraju lagano preuzima hmelj i daje grejpastu gorčinu. Gorčine ima u solidnoj mjeri u finishu, a ostaje i u aftertasteu. Oko sredine gutljaja ima neki zanimljivi mesni okus.

Mišljenje: voćno, hmeljasto, vedro i pitko sa solidnom gorčinom. Ima prepoznatljivu osobnost. Nom!

eem_pampus_dark_hops

Eem + Pampus – Dark Hops (Black IPA)

Izgled: Crno i sasvim neprozirno. Dosta tamna smeđa pjena koja ostavlja smeđi lacing. Izgleda malo kao espresso.

Miris: Ima bogatu količinu roasta i kave. Uz to dolazi miris hmelja koji ide u smjeru borovine. Ugodno i punog mirisa iako tehnički prema stilu možda ima previše roasta. (Ali ako je pivo dobro, ne treba baš jako ustrajati na stilovima, jel tako?)

Okus: Srednje tijelo, lagano karbonizirano. Hmelj lupa zbilja jako od samog početka. U okusu je roast tek pozadina, a hmelj je da ti oči ispadnu. Vrlo hardcore. Malo topline alkohola i solidna gorčina se pojavljuju u finishu i ostaju u aftertasteu. Dosta suhi finish.

Mišljenje: mrvicu previše prženog slada za stil, ali svejedno je odlično. Da još mrvicu jače iskače hmelj u mirisu, bilo bi brutalno.

Toliko o Arendsnestu za ovaj put. Nizozemski bar i nizozemska piva. Odličan ambijent i odlično osoblje.
Tako to treba izgledati.

Živjeli!

3 misli o “[Putopis] Amsterdam – Arendsnest

    maja said:
    08.04.2016 u 17:51

    da tribas jedno misto preporucit u A, jel bi to ovo bilo?

    Sviđa mi se

      gnomcvit responded:
      08.04.2016 u 18:58

      Mmmm, ne.
      Meni je za gušt najdraže otići u Brouwerij t’IJ. Isto imaš hrpu za probati, nešto jeftinije i piješ ispod vjetrenjače. 🙂

      Sviđa mi se

    maja said:
    10.04.2016 u 00:39

    bome, ima i lipu teracu. kaze za dva vikenda kisa, al nista ja to ne virujen.

    Sviđa mi se

Ostavite komentar.