Testiranje kvasca: Fermentis BE-134

Posted on Updated on

Većini homebrewera je poznata firma Fermentis koja proizvodi suhe kvasce za kućnu i profesionalnu upotrebu. S-05 i S-04 su sigurno jedni od češće korištenih kvasaca. No, nešto ranije ove godine predstavljen je novi kvasac iz njihove ponude BE-134, po opisu “belgijski saison”. Nakon što se pojavio u jednom od bližih online dućana za homebrew potrepštine, morao sam ga nabaviti da ga isprobam. Tekući Wyeast i White Labs kvasci su dokazano dobri i zanimljivi, ali su isto tako skupi i teže dobavljivi. Zbog toga je definitivno zanimljivo naći suhi kvasac s kojim pouzdano možete složiti zanimljivi saison.

Recept za test nisam napravio sasvim jednostavnim, jer mi cilj nije bio samo isprobati okvirne karakteristike koje kvasac daje, nego sam htio dobiti odmah nešto što ću smatrati solidnim saisonom, ako kvasac odradi kako treba. Opet, nisam ga htio ubiti u pojam nekim brutalnim dryhopom.

Pa evo kako izgledaju sastojci za 12ak litara piva…

Zrnje:
3Kg Bestmalz Pilsner
1Kg Bestmalz Wheat malt
0,15Kg Bestmalz Acidulated malt

Hmelj:
Styrian Cardinal 5g – 60 min
Styrian Cardinal 30g – whirlpool 15 min
Styrian Cardinal 10g – dryhop 5 dana

Kvasac: Fermentis BE-134

Voda je bila 50:50 reverzna osmoza i pipovača, nisam dodavao nikakvih dodataka osim onog kiselog slada da malo popravi pH.

Ukomljavanje sam malo zakomplicirao, pa sam radio ferulic rest na oko 45°C 15 minuta, pa protein rest na 55°C minuta , i onda normalna konverzija šećera na 66°C 60min. S obzirom na pšenicu, ideja mi je bila stvoriti prekursore za arome klinčića, kao u weizenu. Teško je biti siguran da li je uspjelo. 😀
Mash sam zagrijavao i recirkulirao pri svakoj promjeni temperature i nekako mi je uspjelo zagoriti na dnu mash-tuna. Možda je to ključ uspjeha, ali ne preporučam. 🙂

Kuhalo se standardnih 60 minuta.

O.G = 1.050

Ohladio sam sladovinu na 19ak stupnjeva i pitchao kvasac. Kada je kvasac odradio početnu fazu i počeo stvarati krausen, krenuo sam dogrijavati (s obzirom da je malo hladnije) do 25°C (vjerojatno unutar worta i nekoliko stupnjeva više).

Nakon dva tjedna sam ubacio ostatak Styrian Cardinala koliko sam ga imao. Za 5 dana cold-crash i flaširao sa 90 g šećera na 12L.

F.G. = nisam zapisao, jebiga. Ali mislim da je bio oko 1.004.

fermentis_saison

Izgled:
Svijetlo žute boje, ugodno hazy. Velika bijela pjena koja se solidno zadržava i ostavlja blagi lacing.

Miris:
Blagi svijetli slad i pšenica, lagano krušno. Prepoznaje se saisonasti štih. Miris limuna i agruma općenito mu daje oštriju kiselkastu notu. Prisutno je nešto suhog voća. Tu je još neki miris koji mi najviše vuče u smjeru vanilije, iako nije baš točan opis. Blagi biljni miris hmelja. Spicy miris, u smislu začinskog bilja. Nije napadno i naporno.

Okus:
Lagano tijelo, srednje do jako karbonizirano. Lagani sladni okus popraćen voćnim okusom kruške. Nastavlja se u citrusne okuse te biljni okus hmelja koji donosi srednju gorčinu. Gorčina  se sa lagano kiselim dojmom nastavlja u aftertaste. Pri kraju gutljaja karbonizacija, suhoća i kiselkasti dojam daju blagi ugriz i čine pivo osvježavajućim.

Mišljenje:
Dosta lagano i pitko pivo, sa dovoljno kompleksnim kombinacijama spicy i citrusnih okusa/aroma da ne bude dosadno. Kvasac je prepoznatljivo saisonast, ali ostavlja dovoljno prostora za igru sa dryhop-om ili začinima. Možda bi se mogao kombinirati i sa nekim drugim belgian-style kvascem koji bi dao druge zanimljive segmente u okusu.

Ovo pivo mi je definitivni go-to recept, a po ljeti će biti idealno. Pogotovo s obzirom na cijenu sastojaka. 😉

Apsolutna preporuka, mislim da mi je ovo do sada favorit što se tiče suhih saison kvasaca.

Živjeli!

 

5 misli o “Testiranje kvasca: Fermentis BE-134

    damir said:
    13.11.2017 u 23:00

    Oi, znaci 1 vrecica na 20L, ne ko Belle Saison di je jedna za 10L?

    Sviđa mi se

      gnomcvit responded:
      14.11.2017 u 06:41

      Ja sam ubacio jednu vrećicu na tih 12ak gotovih. Što je overpitch, ali je ok. Nisam bio svjestan da Belle ima manje sadržaja. Zar ima?

      Sviđa mi se

    damirban said:
    14.11.2017 u 09:33

    Nema manje sadrzaja vrecice, no navode 100g na 100L u dokumentaciji, nisam racunao jel manje zivih stanica ili je neka druga finta. No svakako cu stavit ovaj BE-134 u raspored neki ljetni da se paca u spajzi 😉

    Sviđa mi se

    Toples said:
    14.11.2017 u 15:58

    Iz iskustva drugih sam i ja Belle radio ko da je za 20 litara, iako papiri kažu drugačije.. Vjerojatno hoće zaraditi više pa lažu 🙂

    Nego jedva čekam ljeto da isprobam ovaj BE-134 . Baš sam se zeznuo s onim MJ saison kvascem…
    Drago mi je da ima još jedna dobra suha alternativa osim Belle. Možda napravim usporedni test ta dva…

    Sviđa mi se

Ostavite komentar.