Farmhouse Ales

Farmhouse Ales – Culture and Craftsmanship in the Belgian Tradition
(Phil Markowski with contributions from Tomme Arthur and Yvan De Baets)

farmhouse_ales

Ova knjiga je jedno dosta pitko štivo, predviđeno za ljubitelje belgijskih stilova piva. U malo veću dubinu se upušta u opis “farmhouse ale” skupine piva, podijeljene u dva stila, tj. bolje rečeno dvije stilske grane: Biere de Garde i Saison.
Za oba stila autor prolazi kroz njihov povijesni razvoj i porijeklo. Također se spominju moderna piva koja nastavljaju tradiciju farmhouse aleova i način kako se ona razlikuju od povijesnih “originala”. Opisuju se karakteristike koje možemo očekivati dok ih pijemo. Makar ovakav jednostavan opis može zvučati suhoparno kao čitanje BJCP style guidelines-a, zapravo čitatelju može ipak proširiti vidike o kakvoj skupini piva se tu radi. A farmhouse aleovi su vrlo raznolika i šarena grupa u kojoj “sve prolazi”, pravila su predviđena da se krše, a ujedno od piva očekujemo da se pokoravaju nekom širem “propisanom” dojmu. Zeznuta situacija, koje bi trebali biti svjesni oni koji takva piva ocjenjuju: pivski suci, korisnici pivskih socijalnih mreža ili svatko drugi tko je spreman reći “dobro je ovo pivo, ali baš nije u stilu”. Ova knjiga ima potencijal da nekoga, tko nije razmišljao o tome, uvjeri da saison ne mora nužno biti kopija Dupont-ovog saisona. Za Biere de Garde je situacija možda i kompliciranija, jer mi se čini da se taj stil može preklapati sa dosta drugih stilova, a komercijalni primjeri su relativno rijetki na tržištu, pogotovo kod nas.

Na kraju se dolazi i do kuhanja oba stila. U sasvim solidno opširnim uputama daju se smjernice kako skuhati biere de garde i saison. Od kemije vode do preporučenih sastojaka, temperatura ukomljavanja, kvasaca, kontroliranja fermentacije, sve je pokriveno što nekom početniku (a dosta i iskusnijima) može koristiti za homebrewing. Čak postoje i donekle egzaktni podaci za pojedina komercijalna piva koja su dostupna kod nas.

Kratki zaključak: ako ste štovatelj belgijskih umjetnički raspoloženih piva, ova knjiga je sasvim preporučljiva za vas. Povijesni dio vas neće jako udaviti, a opis stila vas može nadahnuti da malo šire razmišljate o saisonu. Na kraju, skuhajte neki saison po uputama u knjizi. A idući put se pobunite protiv tih uputa i dajte svoj vlastiti potpis na stil kojemu je to vrlo bitna karakteristika.

Živjeli!