Off-flavor: Klorofenoli

gnom_bandaid

Još jedan od off flavora koji se dosta često može primjetiti u pivima na homebrew prvenstvu su klorofenoli. Jedan od razloga zašto se oni često primjete je što ljudi često imaju vrlo niski prag osjetljivosti na njih. Čak i ako ih neće nužno točno artikulirati, znati će da nešto nije u redu s pivom.

Kako prepoznati klorofenole?

Klorofenoli daju off flavore koji se najčešće opisuju kao: medicinski, kemijski, bolnički (ili zubarski 🙂 ), plastični, bazen, flaster…
Oni često mogu biti prikriveni – u dosta zahmeljenim pivima će hmelj donekle pokrivati i miješati se s tim mirisim i okusima. Ukoliko osjetite da se pivo ne doima čisto, razmislite da li vas podsjeća na neki od navedenih dojmova. Ako da, moguće da se radi o klorofenolima.

Kako nastaju klorofenoli?

Sva piva sadrže određenu količinu fenola koji su produkt kvasca. Neki od njih su i poželjni u određenim količinama, poput klinčića u weizenima ili spicy fenola u belgijskim stilovima. Kvasci predviđeni za te stilove i produciraju veću količinu fenola nego primjerice kvasci za američke stilove. Klorofenoli nastaju kada kvasci “jedu” klor ili kloramin koji se nalaze u vodi.

Klor i kloramin se u vodovodnim sustavima koriste za ubijanje raznih živina koje bi vam mogle naškoditi.

Kako izbjeći klorofenole?

Odgovor se čini očit – treba se iz vode riješiti tog klora ili kloramina koji ih uzrokuju.

Klora se nešto jednostavnije riješiti jer dosta lako isprava. Tako je vodu u kojoj ima dosta klora moguće prokuhati ili samo ostaviti da isparava u loncu preko noći.

Kloramin je malo zeznutiji, jer baš i ne isparava. Zbog toga se i koristi jer ga je moguće koristiti manje, a da voda ostane ispravna za piće kroz cijeli vodovod. Kloramina se možete riješiti korištenjem filtera sa aktivnim ugljenom. Takav filter je dio i sustava za reverznu osmozu, ako ga već imate. Osim toga, postoje razne izvedbe filtera sa aktivnim ugljenom za kućnu upotrebu, poput nekih verzija “brita” filtera ili drugih koji se mogu spojiti na dovod vode ili pipu.

Osim u samoj vodi, klor može biti sadržan u sredstvima koje koristite za dezinfekciju opreme. S obzirom da postoje bolje opcije poput Starsana, preporučam da jednostavno izbacite to sredstvo sa klorom iz upotrebe.

Uklanjanje klora kemijskim sredstvima je moguće, ali ne bih preporučio nekome tko ne zna što radi. Ne koristim to, i ne planiram u homebrewingu jer mi stvarno nije potrebno.

Živjeli!