HERMS – Heat Exchange Recirculating Mash System

HERMS

Zašto jednostavno, kada može komplicirano.

– Nepoznati autor

Dakle, probali ste BIAB. Kvasac je uspješno odradio svoj posao. Vidjeli ste da to zbilja ide, možete napraviti svoje pivo kod kuće. Sunce sije, ptičice crkuću, život je dobar. I onda pomislite: “Pa idem napraviti malo bolji sustav.”
Ne tražite dalje, HERMS je priča za vas. 😀

Naravno, ovo je samo jedna od mogućih izvedbi, ima ih različitih. Neki koriste više pumpi, neki koriste gravitaciju na drugim mjestima itd. Ako idete graditi HERMS, osmislite ono što mislite da najbolje odgovara vašim potrebama. Ionako ćete ga sigurno dorađivati mjesecima, ako ne i godinama. 😀

HERMS, skraćeno od Heat Exchange Recirculating Mash System je jedan od tipova sustava koji služi za kuhanje piva. Zapravo više za odrađivanje ukomljavanja. Kad smo već kod kratica, pogledajmo sliku, da definiramo neke pojmove. HLT znači Hot Liquor Tank, odnosno spremnik sa vrućom vodom. MLT je Mash Lauter Tun, odnosno posuda za ukomljavanje. BK je Boil Kettle, odnosno kotao za kuhanje. Dio na slici označen sa “P” je pumpa.

Čemu sve to služi i kako to radi?

U MLT se nalazi lažno dno tj. sito. U njega se stavlja vruća voda (koja se može prvo zagrijati u HLT) i nakon toga slad. Tu se odvija ukomljavanje. U mojoj izvedbi, MLT ima dva izlaza, oba ispod sita. Jedan izlaz vodi u pumpu (preko T-spojnika), a drugi izlaz vodi u BK.

U HLT se nalazi električni grijač (ono crno na dnu, sa žicom za struju). Osim toga u njemu se nalazi bakrena (ili inox) spirala (cijev) koja je na jednom kraju spojena na izlaz pumpe, a na drugom kraju vodi u MLT. HLT ima jedan izlaz (pipu, ventil), koji je isto spojen na ulaz pumpe preko T-spojnika. U HLT se stavlja voda (sparge water) koja služi za ispiranje i kao medij za dogrijavanje.

BK je običan kotao za kuhanje. 🙂

Kako to radi…
Kominu (mash) koja se nalazi u MLT želimo držati na određenoj temperaturi. Kako znamo, pri određenim temperaturama se odvijaju različiti procesi konverzije škroba u jednostavnije šećere, i o tome ovisi finalno pivo. Dakle, da bismo mogli točnije ponavljati recepte, idealno bi bilo da je ta temperatura stabilna. Osim toga, želimo povisivati temperaturu, ako radimo ukomljavanje u više stadija. Direktno zagrijavanje plamenikom bi nam moglo raditi probleme sa zagaranjem na dnu MLTa i teško bi bilo precizno dogrijavati kominu. Zato umjesto toga puštamo sladovinu iz MLT-a, kroz pumpu u bakrenu spiralu u HLTu. U HLTu se nalazi voda na višoj temperaturi od komine. Prolaskom sladovine kroz spiralu dolazi do izmjene topline, sladovina se zagrijava i vraća u MLT. Na taj način se temperatura u MLTu može održavati stabilnom. Sada dolazi još malo kompliciranja. MLT i HLT gube toplinu tokom ukomljavanja (zato ih je dobro što više toplinski izolirati). Da ne bismo morali ručno paliti i gasiti grijač u HLTu, potrebno je cijelu stvar malo automatizirati. Ovaj dio nije na slici, ali dobro je dodati termostat koji će paliti i gasiti grijač u HLTu, ako temperatura padne. Koja temperatura? Dobro pitanje. Možete staviti sonde u sami MLT, na izlaz iz spirale itd… Ima jako puno kombinacija i svaki sustav je drugačiji. Osobno, u svojoj izvedbi mjerim temperaturu u MLTu i palim grijač ako ta temperatura padne.
Te termostate i paljenje električnih uređaja dajte da napravi netko tko ima električarskog znanja. STRUJA NIJE ZEZANCIJA! 🙂

Voda koja se nalazi u HLTu služi i za ispiranje zrnja. Kada je odrađeno ukomljavanje, zatvarate ventil koji ide iz MLTa u pumpu i otvarajte drugi, da se sladovina cijedi u BK. Istovremeno, otvarate ventil iz HLTa i kroz pumpu tjerate vodu za ispiranje (opet kroz spiralu) u MLT i ispirete slad. Na taj način ćete odmah i isprati spiralu od sladovine.

Osim stabilne temperature ukomljavanja, HERMS zbog recirkulacije sladovine osigurava i da ta sladovina bude dosta bistra. Tokom ukomljavanja čestice koje prođu kroz sito završavaju na vrhu slada u MLT, i time zrnje služi kao filter samo sebi.

Phew, dosta edukacije za sada. Nadam se da sam uspio malo objasnio na kojem principu radi jedan HERMS: recirkulacija i izmjena topline.

Ako imate kakva pitanja oko HERMSa, slobodno pitajte u komentarima ili kroz neki drugi komunikacijski kanal. Mooooožda ću vam znati odgovoriti na njih. 😀

Živjeli!


Ostavite komentar.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s