BIAB

BIAB_1600

BIAB, skraćeno od Brew In A Bag je jedan od načina kuhanja piva, odnosno ukomljavanja koji je nešto jednostavniji i zahtjeva manje posebne opreme.
Proces je zapravo vrlo jednostavan, kao što možete vidjeti na slici. Moguće je sve napraviti pomoću predmeta koje vjerojatno imate kod kuće. Glavni dio je lonac u kojem ćete ukomljavati slad i kuhati sladovinu. Što veći, to bolji, naravno. 🙂

 1. Morate kao i uvijek samljeti slad, ili ga kupiti samljevenog.
 2. U vaš lonac stavite propusnu vreću. Postoje razne vreće za kupiti u dućanima sa opremom za kućno pivarstvo na Internetu. Vreću presavijte preko ruba lonca, a možete ju i pričvrstiti na neki način.
 3. Ulijte vodu i zagrijte ju na temperaturu iznad ciljane temperature ukomljavanja. Kada dodate slad, temperatura će sigurno pasti. Pri tome pazite da vam se vreća ne otopi i zapeče zbog prevelike temperature na dnu lonca. Možete naravno i prvo zagrijati vodu, pa tek onda staviti vreću, samo pazite da vam vreća ne dotiče dno dok grijete lonac na štednjaku.
 4. Ubacite slad u vodu, uz miješanje. Dobro promiješajte da nema nekakvih grudica. Provjerite temperaturu. Ukomljavajte slad na željenoj temperaturi, uz povremeno dodatno zagrijavanje lonca ako temperatura padne. Opet,  pazite da vam ne zagori vreća na dnu lonca. Podizanje temperature se može napraviti i dolijevanjem određene količine kipuće vode. Postoji više online kalkulatora koji će vam reći koliko vode treba uliti za određeni temperaturni skok.
  Za najjednostavniju varijantu, držite temperaturu oko 67°C, sat vremena.
 5. 5) Izvucite vreću sa sladom i iscijedite ju. Imajte na umu da će slad upiti određenu količinu vode i da bi ta vreća mogla biti teška, i vruća. Možete ju iscijediti tako da ju stavite u neko veće kuhinjsko sito iznad lonca. Slad možete i dodatno isprati vrućom vodom, da biste izvukli još šećera.
 6. Slijedi kuhanje, dodavanje hmelja, hlađenje, ubacivanje kvasca, fermentacija i flaširanje, o tome možete pročitati na drugim pod-stranicama na Zlom Gnomu.

Praktičnost ove metode je što ne morate imati neku posebnu opremu. Mana je naravno što je prikladna uglavnom za manje količine, jer je teško baratati s tim vrećama slada. Održavanje temperature je malo neprecizno i morate paziti na dno lonca i zagaranje. Ali to ne znači da na ovaj način ne možete napraviti sasvim dobro pivo. Mnogi kućni pivari koriste tu metodu.
Naravno, odlična je za početak, da se malo uhodate i vidite kako to sve funkcionira.

Usput, evo vam link na jedan od kalkulatora koji vam može pomoći da odredite koliko vode trebate, kolike trebaju biti temperature itd:

http://www.rackers.org/calcs.shtml
Jedna veličina koja bi vam mogla biti bitna je koliku gustoću masha želite (litara vode po kilogramu slada) Gustoća masha utječe na brzinu konverzije i slično i može se detaljnije proučavati. Osobno najčešće stavljam oko 3 litre vode na kilu slada (ne računajući vodu za ispiranje).

Ako imate kakvih pitanja u vezi BIAB metode, slobodno se javite i pitajte.

Živjeli!


4 misli o “BIAB

  […] BIAB […]

  Sviđa mi se

  Damir Ban said:
  05.05.2015 u 10:27

  BIAB forever!

  S ovom metodom zasad 3 medalje i neka 4 mjesta u raznim stilovima piva, ne mijenjam dok ne naslijedim neko povece imanje 🙂

  D

  Sviđa mi se

Ostavite komentar.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s