Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation

Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation
(Chris White and Jamil Zainasheff)

yeastOvo je još jedna knjiga koju bih definitivno preporučio svakom homebreweru koji želi znati malo više. Iako je moguće napraviti dobro pivo i bez dubinskog znanja, ova knjiga će vas uvesti u malo poštenije shvaćanje pivskog kvasca i njegove uloge kao aktivnog sudionika u fermentaciji. Pokriveno je zbilja dosta toga i nakon što ju pročitate, vjerojatno ćete se ponovo vraćati da biste nešto ponovili.

(Na početku je zbilja malo “povijesti”, ali dosta brzo se kreće na prave stvari.)

U knjizi se priča prvo o osnovama fermentacije i kvasca. Opisuje se (poprilično detaljno) biološka i kemijska strana priče, kako stanica kvasca funkcionira i koji su njeni dijelovi, koji spojevi utječu na njegovo “ponašanje” i kakve kemijske rezultate možemo dobiti. Za ljubitelje kemije može se naći par formula, ali više se inzistira na objašnjavanju principa kako stvari funkcioniraju.

Iduće poglavlje govori o odabiru kvasca za naše pivo. U ovisnosti o ciljanim karakteristikama piva prikazuju se skupine kvasaca koje im odgovaraju. Piva i kvasci se ovdje ne dijele po stilovima koliko po okvirnim karakteristikama: čisti, voćni, fenolični, ekscentrični itd. Ima priče o kombiniranju više kvasaca u istom pivu i divljem kvascu kao posebnoj kategoriji. Osim toga, priča se pomiče i u kontekst veće (od homebrewa) craft pivovare i idejama o korištenju više vrsta kvasaca unutar jedne takve pivovare. Zanimljivo za primjetiti kako se sa povećanjem razine “ozbiljnosti” kuhanja piva stvari i dodatno kompliciraju. To ćete vjerojatno primjetiti u više dijelova knjige.

Nakon toga dolazi fermentacija. Tu se naveliko i naširoko opisuju faze fermentacije i uvjeti koji imaju razne efekte na kvasac, a time i finalni proizvod. Tu je naravno temperatura, sadržaj same sladovine, manjak ili višak kisika itd. Priča se i o samim posudama za fermentiranje, kako na homebrewerskoj tako i na craft razini. Ovo je zbilja vrlo korisno poglavlje u kojem možete otkriti kako direktno utjecati na to da proizvedete bolje pivo. I što se tiče teoretiziranja o idealnim uvjetima, i o praktičnim uputama kako ih postići.

Kada ste napravili idealne uvjete i idealno pivo, želite to moći ponoviti. Slijedi poglavlje o pripremanju, skupljanju, spremanju i umnožavanju kvasca. Opet vrlo praktični savjeti kako napraviti “starter”, kako isprati kvasac za ponovno korištenje i kako ga skladištiti da u najboljem stanju dočeka iduću šaržu piva. Ovo poglavlje bi vam moglo pomoći da uštedite nešto para tako da ne kupujete svaki puta novi kvasac. I natjerati vas da više pazite na čistoću, jer je ona iznimno bitna za ove teme. 🙂

Osim toga, ima i vrlo opširno poglavlje o stvaranju vlastitog laboratorija za kvasce u kojem ćete čuvati kulture, uzgojiti kvasac iz taloga neke kupovne boce piva i slično. Idealno za sve u kojima čući mali “mad scientist”. Iskreno, do te razine još nisam došao, ali svejedno je bilo zanimljivo za pročitati.

Zadnji dio je Troubleshooting, gdje pišu savjeti za najčešće stvari koje mogu otići po zlu. Ovdje ćete se vjerojatno često vraćati.

To je ukratko(?) to. 🙂

Jako jako puno korisnih informacija.

Živjeli!