Školica za pivske suce

Posted on Updated on

scoresheet_crop

Ovaj vikend su krenule nove zanimljivosti vezane uz domaću homebrew scenu. Kao priprema za natjecanje kućnih pivara koje dolazi u 6. mjesecu, krenula je školica za buduće suce na tom natjecanju. Na koju sam i ja krenuo. 🙂
Pod vodstvom iskusnijih homebrewera (i craftbrewera) krenuli smo učiti o off-flavorima (lošim okusima) koji se mogu pojaviti u pivu. U jednostavno svijetlo pivo su dodavane “loše arome i okusi” iz kupljenog off-flavor kita. To smo njušili i isprobavali i uspoređivali sa čistim pivom, kako bismo naučili prepoznati i nazvati neki loš okus u pivu na suđenju.

Osim toga i općenitih uputa o suđenju, Miro iz Nova Runda nam je održao predavanje o Bitterima i Irish Red pivama.
Nakon toga je  uslijedilo i ocjenjivanje 5 piva iz kategorije Bittera. Ispunjavali smo scoresheetove skinute sa BJCP, diskutirali i uspoređivali ocjene.

Zbilja je zanimljivo tako grupno ocjenjivati pivo, a moram priznati da i nije jako jednostavno držati ocjene ajmoreć’ konzistentnima. 🙂

Valjda će to pomoći da i recenzije na blogu budu malo stručnije. 😀

Uglavnom, kako stvari idu, ako se prijavite na homebrewersko natjecanje, možda će vam suditi i Zao Gnom. 😉

Nakon školice se odmah nastavilo i degustiranje homebrew LAGERA (yup, lagera). Bilo je zbilja svega, ljudi su si dali truda. Najbolja stvar mi je bio jedan lager sa američkim hmeljevima, zbilja izvrsno napravljeno.

Živjeli!

Ostavite komentar.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s