4. Hrvatsko Homebrew Prvenstvo – dojmovi

Posted on Updated on

4HHP_logo
(
slika uzeta sa Facebook stranice, Art by Štef Bartolić, design by Branka Hollingsworth.)

Dojmovi jedva da su se slegli, ali treba napisati koju riječ o tome kako je prošlo 4. Hrvatsko Homebrew Prvenstvo. Već svi znate priču, tulum povodom prvenstva se održao 6.6.2015 u (i pored) Magic Beer Rooma, u Remetincu.

No prije toga, malo uvoda. Dakle, od kraja trećeg mjeseca išao je tečaj za suce. Tamo smo kroz nekoliko tjedana (subota) upoznavali i isprobavali off-flavore, slušali predavanja o pivskim stilovima i naravno, degustirali pive. Off-flavore, tj. “loše okuse” koji se pojavljuju u pivu smo upoznavali pomoću “off flavor kita”, odnosno ampula koje se umiješaju u vodu ili pivo i onda pokazuju svaki off-flavor zasebno. Pive nismo samo degustirali, nego smo vježbali opisivanje i ocjenjivanje piva. Koristili smo BJCP obrasce, na kojima se daje feedback u vezi arome, izgleda, okusa, “osjećaja u ustima” 😀 (eng. mouthfeel) i ukupnog dojma. Neka piva su bila kupovna, neka homebrew. Neka bolja, neka lošija, a neka potpuno zeznuta. Svašta smo prošli. 🙂 Ovo je zbilja odlična stvar, dosta toga smo naučili, neke stvari prepoznavati, a neke imenovati. Preporučio bih ovo svakome tko se želi malo više udubiti u cijelu tu priču oko degustacija.

Nakon toga, u tjednu prije tuluma, krenulo je stvarno suđenje. Moram priznati da me prije toga bilo malo frka, jer sad se radi o pravoj stvari. A naravno da ne želiš nekog zeznuti i nepravedno ocijeniti, a ne želiš ni sebe obrukati. 😀 Suđenja su bila odrađena u ponedjeljak, srijedu, petak i u subotu prije samog natjecanja. Atmosfera je bila dosta opuštena, stewardi su isto super odradili svoj dio posla. Mene su zapala suđenja American Pale Alea, što mi je i drag stil, a i imam ponešto “iskustva” u isprobavanju raznih piva. Ponedjeljak i srijedu smo degustirali i ocijenili po 10 piva, u petak još 6, a u subotu samo jedno. Nakon svega toga, u subotu, pred samo otvaranje tuluma, sudili smo “mini Best-Of-Show”. Kroz prijašnje dane odredili smo ona piva koja idu u “drugi krug” tj. mini BOS. U toj mini BOS rundi nismo više koristili scoresheetove, nego smo samo odredili poredak. To isto nije bilo najlakše, i na American Pale Ale stolu smo morali pošteno argumentirati svoj izbor dok se nismo dogovorili oko krajnjeg poretka. Nadam se da smo dovoljno dobro odradili taj posao i da nitko nije pretjerano nezadovoljan.
I samo da vam kažem, ta mini BOS piva su bila fakat dobra! Uf.

4HHP

Time je završio “posao” i krenula je zabava. 😀 Ljudi su već krenuli masovno navirati, piva su se točila na 4-5 fronta odjednom, roštilj je mirisao, Ribafish i Peh su vodili show oko pozornice itd. Bio je zbilja dobar tulum.

Što se tiče piva, znao sam da nema nikakve šanse da isprobam sva, i preživim. Ako se ne varam, brojka je bila 37 homebrew piva i 14 craft piva. Kegovi su se nemilosrdno mijenjali. Probao sam… mnoga. 🙂 Od cijele strke, nisam na kraju koristio Untappd aplikaciju da ljudima i dam ocjenu za točena piva. Sorry!

Oko 17 sati je počela dodjela nagrada. Popis pobjednika bi se trebao moći vidjeti na ovom LINKU. Ako nešto ne štima to je zbog bugovitog softvera. 🙂 Matt Hollingsworth i Andrej Čapka su prozivali pobjednike i dijelili medalje. Okupljeno mnoštvo je pljeskalo i veselilo se. 😀 Ne, zbilja, jedna jako pozitivna atmosfera koja me svaki put zapanji. Na trenutke je izgledalo kao da smo na nekom žešćem koncertu i publika je u ludilu. 😀
Svim pobjednicima čestitke!
Moja piva nisu osvojila ništa, iako je Strong Scotch Ale “Panj” dobio solidnih 40,7 bodova, i ušao je u mini BOS bitku.
Idući put, čuvajte se, skuhat ću nešto zakon! :maše šakom: 😀

U zadnjem vremenskom “slotu” u 20:30, došlo je vrijeme da i istočim Slon Saison. I dalje je bilo zainteresiranih, makar se već pilo dobar dio dana. Ne samo to, čak je palo i par ocjena na Untappd.
https://untappd.com/b/zao-gnom-slon-saison/1101065
Svaka vam čast, ja sam skroz zakazao s tim. Cheers!

To je ukratko to. Upoznao sam i neke nove ljude, homebrewere, brewere, pivopije. Broj kegova i posjetitelja pokazuje kako buja domaća pivska scena. I to je dobro, sigurno će narasti još i više. Nadam se da su se i ostali posjetitelji ovako dobro zabavili. Ostalima želim više sreće da se uspiju registrirati za upad idući put.

Over & out & živjeli!
Vaš Zao Gnom.

2 misli o “4. Hrvatsko Homebrew Prvenstvo – dojmovi

    Luka said:
    09.06.2015 u 09:59

    Baš mi je bila frka, kad sam čekao u crkvi, da se brat oženi, kad sam znao, da vi sudite u Zagrebu 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite komentar.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s