[Recenzija] Sly Fox Brewing Company – Saison VOS

Posted on Updated on

sly_fox_saison_vos

Pivovara: Sly Fox Brewing
Pivo: Saison VOS

Izgled: Zlatno žute boje, mutnjikavo. Hrpa karbonizacije se diže u stupovima. Gusta bijela pjena kao šlag, održava se apsolutno postojano u čaši skroz tokom pijenja, ostavlja bogati lacing.

Miris: Malo fenolično na prvi snif, ali kasnije to nestaje, po meni se uklapa u stil. Voćno, kompot od kruške, marelica, nešto jabuke. Bogat miris. Kasnije mu se potkrade malo sumporastog mirisa, ali moraš ga tražiti. Daje blagi dojam bijelog vina.

Okus: Srednje gusto tijelo, čak i prema dosta gustom. Osjeti se karbonizacija, grize za jezik. Svejedno, sladna pozadina je dosta smooth. Hrpa kruhastih okusa i okusa žitarica. Oko sredine gutljaja, osjete se ti voćni okusi kompota, sa mrvicom kiselkastog štiha. Nije previše gorko pivo, malo gorčine ima u finishu, ali ne ostaje u aftertasteu, čisto da balansira slad. Malo paprenog okusa se osjeti oko sredine. I taj vinski štih je prisutan, ali u vrlo smooth obliku, bez neke kiselosti ili reskih okusa.

Mišljenje: Fini saison iz SAD-a. Rađen od njemačkog Pils slada, hmeljen East Kent Goldingom. Hvale se da koriste vlastiti kvasac koji daje suhi karakter, s čim se ne bi baš složio. Ovo je puno sladno tijelo, ali baš to bogatstvo ga čini dobrim. Prepun je tih voćnih i spicy okusa specifičnih za saison, i sasvim ugodno balansiran hmeljem. Košta fine novce, ali ja bi vam preporučio da ga probate.
Dodatna napomena: napunite si poštenu čašu, ovo nije za razdijeliti na puno ljudi. 😀

Živjeli!

Ostavite komentar.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s