Sugestije za natjecatelje

Posted on

gnom_casa

Sve se više približava Hrvatsko homebrew prvenstvo, ima čak i svježe dizajnirana stranica, koju možete pogledati OVDJE (good work, Matt). Novi suci se treniraju, među kojima ima i dosta profesionalca tj. ljudi koji se na ovaj-ili-onaj način već profesionalno bave pivom (u pivovarama, dućanima…). To je samo po sebi odlično, jer oni direktno utječu na kvalitetu ponude.

No, dobar dio piva koja ja u zadnje vrijeme kuham imaju šansu da završe kao prijave na natjecanju. S tim na umu, ne mogu baš pisati o njima da ne bi ispalo da je netko mogao pretpostaviti koje je moje. Stoga ću opet drobiti općenite tekstove, bez sastojaka, temperatura i sličnih zanimljivosti.

Ovaj put – par savjeta za buduće natjecatelje sa nešto manje iskustva, bilo u kuhanju piva, bilo u sudjelovanju na natjecanju.

Točka broj jedan.
Za početak treba naglasiti da će inicijalno biti dozvoljeno prijaviti maksimalno 3 piva po osobi. To bi samo po sebi trebalo podići kvalitetu, jer ćemo svi morati dobro promisliti koja piva (od 20 različitih koja nam stoje u špajzi) zbilja imaju najveću šansu. Ukoliko je medalja cilj.
Ukoliko je cilj samo dobiti feedback o eventualnim problemima u pivu, svejedno čitajte dalje. 🙂

Točka broj dva.
Činjenica je: piva se sude prema smjernicama u BJCP 2015. Piva se NE sude prema stilu koji ste vi namjeravali skuhati, nego prema onom što dođe na stol. 🙂 Moja preporuka je: pročitajte stil koji ste planirali skuhati. A onda pročitajte i slične stilove (obično susjedne podkategorije). Možda se vaše pivo ipak malo bolje uklapa u neki drugi opis. Blaga odstupanja od deklariranog stila se toleriraju, jer ionako postoje određena preklapanja. Ali pokušajte ne promašiti metu baš jako. Ako ste kuhali APA-u, ali vam je pas srušio crni slad u mash i vaga vam loše radi pa ste dodali 3 puta previše hmelja u boil, možda je ipak bolje prijaviti pivo pod Black IPA. 😀

Točka broj tri.
Još ima solidno vremena za kuhanje, pa ovo ima smisla pričati. Znajte kakav proizvod želite dobiti. Preporučam kuhanje stilova koje ste probali. U smislu komercijalnih primjera, i u smislu uradaka kolega homebrewera. To će vam dati dojam kako sve jedan stil može biti izveden, dobro i loše. Meni Biere de Garde zvuči kul jer sam čitao o njemu, ali s obzirom da sam kuhao jedan, neću ni pokušavati. To je moj osobni stav, ako vi mislite da znate “na slijepo” pogoditi baš opis u BJCPu, go ahead. 🙂

Točka broj četiri.
Ako baš planirano kuhate pivo za natjecanje, imajte u obziru njegov rok trajanja ili vrijeme potrebnog odležavanja. Pale ale koji je bio odličan u rujnu prije dvije godine, vjerojatno više nije u najboljem stanju. Vrijeme, kisik u boci i ljetne temperature vašeg ormara će ga koštati ocjene. Skuhajte novi za natjecanje.
Obrnuta priča vrijedi i za jaka piva kojima odgovara odležavanje. Skuhali ste RIS i taman bi se mogao gazirati za natjecanje… Vjerojatno se trebate strpiti (znam, nije lako) i ostaviti ga za iduću godinu. Inače ćete biti nezadovoljni kada vam na score sheetu bude pisalo da su okusi pregrubi.
Sve između trebate procijeniti. 🙂

Točka broj pet.
Izgleda da je toplo vrijeme došlo ponešto ranije nego inače. Ako se tako nastavi, brinite o temperaturi fermentacije. Pa ne morate baš hranu držati u frižideru. 😀

Živjeli!

Ostavite komentar.

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s